20210729-_MG_3643
Beste Bergliefhebber,

Voor je ligt de eerste Norwik nieuwsbrief van 2022 waarin we je oproepen om je aan te melden als staf en terugblikken op de kampen van 2021.

Afgelopen zomer hebben we ondanks alle onzekerheden en onduidelijkheden rondom corona tóch twee hele gave kampen kunnen organiseren. Hier zijn we ontzettend blij mee en voor iedereen die er deze zomer niet bij kon zijn, hebben we ons best gedaan om een indruk van afgelopen zomer te schetsen.

Vers in het nieuwe jaar zijn wij ook al weer druk met de voorbereidingen om zomer 2022 verschillende kampen te organiseren. Precieze data en bestemmingen volgen binnenkort; ten eerste zijn wij opzoek naar enthousiaste stafleden die onze organisatie komen versterken.

In deze nieuwsbrief:
  • Wij zoeken nieuwe stafleden
  • Terugblik Norwik Bulgarije
  • Terugblik Norwik Ruig
Logo groot

Norwik nieuwsbrief 7 januari 2022

instagram facebook 
20210727-_MG_3164

Norwik zoekt stafleden

De wandelorganisatie Norwik zoekt voor de zomer van 2022 nieuwe stafleden! Dit jaar zijn we weer op zoek naar enthousiaste mensen die ons team komen versterken. Ben jij 23 jaar of ouder? Hou je van wandelen en lijkt het je leuk om één van de wandeltochten te organiseren? Alle informatie vind je op onze website:
Meld je als kandidaat staflid aan vóór 16 januari via info@norwik.nl. De kennismaking vindt plaats op zaterdag 22 januari 2022 van 10.00 tot 14.00u.
Bulgarije terugblik 1

Norwik Bulgarije 2021 terugblik

Wat een avontuur! Ondanks steeds veranderende maatregelen organiseren we onverminderd optimistisch een kamp waarin Norwik Jong en Norwik 23+ worden samengevoegd. En zo gebeurt het dat we eind juli, na een lange tocht met een bus vol backpacks, materiaal en voedsel, als staf aankomen op de Banderitsa camping, aan de voet van het Pirin gebergte in zuid oost Bulgarije. Na paar dagen van voorbereiding worden 18 deelnemers, waarvan de jongste 17 jaar is en de oudste 33 jaar, onthaald bij de Banderitsa camping met een maaltijd, muziek, een hoop praktische informatie over het kamp en de introductie van ons thema: ‘Plan B’. Wat als alles net even anders loopt dan je in je hoofd had?

Het is zonnig en warm in Bulgarije en Pirin blijkt vele gezichten te hebben. Het is een ruig berggebied, hebben we gemerkt tijdens ons eerste wandelblok van drie dagen: de paden bestaan soms uit hele grote stukken steen en slecht aangegeven routes. Ook zijn er lieflijke dalen vol bloemen, de kleine stroompjes en het geluid van koeienbellen om de halzen van dieren in alle kleuren bruin, die door vriendelijke Bulgaren door het landschap worden gedreven. Omdat we ons in Unesco-werelderfgoed bevinden is wildkamperen nauwelijks toegestaan. Op verschillende plekken in het Pirin gebergte zijn hutten en ‘shelters’ waarnaast je je tent mag opzetten.
Na het tweede wandelblok mogen we een rustdag houden bij een hut, maar de volgende ochtend lijkt de eigenaar zich te hebben bedacht; waar we eerst twee nachten mochten blijven en alles afgesproken en akkoord leek, verandert hij ineens in een Boze Bulgaar, die buldert dat we zijn terrein moeten verlaten, eerst binnen twee uur en daarna het liefst binnen vijf minuten! Na twee uur lopen vinden we een kampeerplek bij een hutje met een paar bedden, een zak aardappelen en een fles olie erin, en buiten een clubje Bulgaarse mannen dat snel na onze komst vertrekt. Voor het eerst in twee weken lijkt er regen te komen.
Op de laatste wandeldag worden we wakker in een prachtig dal en vertrekken een uurtje eerder om bij ons einddoel te komen: de Banderitsa camping, waar ons kamp begon. De route leidt ons langs twee pareltjes van het gebied: de Koncheto kam, een steile bergkam met een stalen kabel om je aan vast te houden, en de Vichren top, de hoogste berg van Bulgarije. De snelste wandelaars weten de Vichren top te behalen, anderen moeten genoegen nemen met het fenomenale uitzicht, de spectaculaire bergkam en een flinke afdaling van zeker drie uur.
Bij het laatste kampvuur onder een heldere sterrenhemel krijg ik kippenvel. De deelnemers geven antwoord op de vraag: ‘Wat wil je vasthouden van dit kamp, wat neem je mee naar huis?’. Ik sta versteld van de inzichten die zijn opgedaan, wat mensen hebben geleerd en hoeveel vreugde het hen gegeven heeft om weg te zijn uit de bewoonde wereld. Al na één reactie ben ik vervuld van blijdschap, om wat zoiets eenvoudigs als ‘wandelen, eten, slapen’ teweeg kan brengen! En dan volgen nog twintig verhalen van vrolijke, dappere, sportieve mensen.
20210729-_MG_3518

Norwik Ruig 2021 terugblik

Nadat we in 2020 zo ongeveer de hele zomer onder zeeniveau hadden doorgebracht, hadden we dit jaar wel even zin in iets vets, iets hoogs, iets... Ruigs! We maakte een plan, bedachten een route, zochten naar mensen die net zo gek waren als wij en ondanks alle tegenslagen konden we uiteindelijk ook echt vertrekken! 24 juli kwamen 12 paar bergschoenen de hoek om gestampt, vol goede moed en energie. Maar goed ook, want de wekker stond de volgend ochtend om 06:00. Iedere ochtend, trouwens. Tja, je moet die extra wandeluren ergens vandaan halen... Het wandelen leek bij momenten meer op klimmen. We hebben spieren gebruikt waarvan we niet wisten dat we ze hadden en we hebben gezweet op plekken waarvan we niet wisten dat het kon. Maar we hebben genoten. Genoten van elkaar, van de uitzichten, van de hoogte. Er waren hellingen bezaaid met rotsen, groot en klein, waarover we omhoog moesten. Berggeiten waren er niets bij! We hebben sneeuwpoppen gemaakt, gezwommen in vele helderblauwe bergmeren, de ene nog kouder dan de ander. We hebben eindeloze sterren gezien en zonnebrand gesmeerd alsof ons leven ervan afhing. We hebben voor een onweersbui geschuild terwijl hagelstenen zo groot als golfballen onze rug en schouders bont en blauw maakte. We hebben spekgladde rivieren overgestoken, kuddes brutale paarden uit ons tentenkamp verjaagd, eindeloos gezocht naar vlakke slaapplekken en nog langer gezocht naar een plaats voor de hudo...
We hebben gelachen, gehuild, gevloekt, gezongen en genoten. Het was geweldig, het was zwaar, het was prachtig en overweldigend. Het was Ruig.

Wist je dat ...

... de Norwik kampen op zowel Facebook als Instagram vanaf heden te vinden zijn op één gebundelde pagina? Volg ons hier:
instagram facebook 
20210726-_MG_3109
Email Marketing Powered by MailPoet