Wie wij zijn

Onze missie – waar staan we voor?
De huidige generatie jongeren groeit op met onuitputtelijk veel mogelijkheden, keuzes, prikkels en verwachtingen. Onze ervaring is dat twee weken de wildernis intrekken enorm ontspannend en verrijkend kan zijn. Norwik biedt de gelegenheid om de gejaagdheid van het leven even achter je te laten en jezelf op te laden met natuurschoon, nieuwe vriendschappen en fysieke uitdaging.

Het ontstaan en bestaan van Norwik
Stichting Noorderlicht Kampen is in het najaar van 2013 opgericht door acht jonge natuurliefhebbers. Sinds de zomer van 2014 organiseert de stichting trektochten door de natuur onder de naam Norwik, met de gedachte dat er misschien ook kampen met een andere naam onder de stichting opgericht kunnen worden. De eerste drie jaar was dit een trektocht in Noorwegen voor de leeftijdscategorie 16 t/m 23 jaar. In het vierde jaar heeft Norwik de horizon verbreed door ook een trektocht in een jaarlijks wisselend gebied te organiseren, en voor een andere leeftijdscategorie: 23 t/m 35 jaar.

De staf wisselt elk jaar; er gaan meestal enkele stafleden weg en er komen weer nieuwe bij. Zo blijft de organisatie in beweging, wordt de kennis en ervaring doorgegeven en is er ook ruimte voor nieuw initiatief en creativiteit.

Wij organiseren Norwik altijd op vrijwillige basis. Op deze manier hopen we de kampen voor iedereen toegankelijk te maken, door de kampprijs zo laag mogelijk te houden. Met het geld dat de deelnemers betalen aan onze stichting, worden alleen de nodige onkosten vergoed, wordt het eten aangeschaft en doen we zo nu en dan investeringen in nieuw materiaal.

Rond november begint de staf met de organisatie voor de trektocht in de zomer. We zoeken een uitdagend, afwisselend en mooi wandelgebied en bereiden tot in detail de route voor. Op de route ligt er om de drie dagen een ‘rustplek’ waar de staf van te voren het eten naar toe brengt. Deelnemers hoeven zo slechts voor drie dagen eten mee te dragen. Ook verdelen we in de voorbereiding de benodigde expertises en taken tijdens het kamp; materiaal, eten, ehbo, avondprogramma en creatief/muzikaal programma. Om dit uitvoerig voor te bereiden, komt de staf verschillende keren samen gedurende het jaar.

Lekker wandelen!
We wandelen in een groep van rond de 30 mensen. Ieder met hun eigen studieachtergrond, karakter, levensverhaal, beroep en interesses. We leggen de route af in kleine groepjes, waarbij je elke dag weer kan kiezen of je met een snel groepje de route aflegt, of met een groepje dat het juist wat rustiger aan doet. De groepjes hebben zo elke dag een andere samenstelling, waardoor je al je medewandelaars op een unieke manier leert kennen.

We komen niet of nauwelijks langs toeristenhutten en zijn gedurende het hele kamp in hartje natuur. Op deze manier ervaar je hoe het is om echt even uit de bewoonde wereld te zijn en midden in de natuur te leven.

Omdat we wildkamperen, zijn we overgeleverd aan de grillen en zegeningen van de natuur. Je gaat gezamenlijk, maar ook elk afzonderlijk, de fysieke uitdaging aan. Het zal de eerste dagen echt wennen zijn om te wandelen met een zware rugzak op je rug, zeker als we door bergachtig gebied lopen. Ook het omgaan met de steeds wisselende weersomstandigheden kan een uitdaging zijn. Onze ervaring is dat het een geweldige kick en gevoel van trots geeft om te voelen hoe sterk je lichaam is. Om dit samen met een fijne groep gelijkgestemden te beleven, is een geweldige ervaring die je niet snel zult vergeten!

Naast het wandelen
De belangrijkste activiteit tijdens de twee weken Norwik is natuurlijk het wandelen. We vinden het echter ook belangrijk om samen meer te doen dan opstaan, wandelen, je tent opzetten en eten alleen. Daarom zorgt de staf ervoor dat er een programma is naast het wandelen, waarin we bijvoorbeeld spellen doen, samen zingen of waarin er ruimte is voor verdieping rondom een bepaald thema. Uit ervaring kunnen we zeggen dat ook het programma buiten het wandelen om een essentieel onderdeel vormt van de ‘Norwikbeleving’. Hierdoor kan je weer even opwarmen als je het koud hebt, leer je elkaar nog beter kennen en het zorgt vooral voor heel veel gezelligheid!